Betekenisvol voor anderen, waardevol voor jezelf

Koffie schenken, nagels lakken en quizbegeleiding. Roxanne Weinreich doet het allemaal als vrijwilliger bij verpleeghuis de Cypressenhof van Manna in Enschede.

Gepubliceerd op 27-05-2025

Ouderenzorg-vrijwilliger

Roxanne doet niet alleen vrijwilligerswerk om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten. Het levert haar zelf ook veel op; een sterk gevoel van zingeving.


Iedere dinsdag van 10:00 tot 12:30 uur draait Roxanne mee met de ouderen-zorgprofessionals. “Initieel zou ik er tot twaalf uur zijn. Maar ik stelde voor om in het ‘spitsuur’ van de lunch te blijven. Zo hebben de ouderen-zorgprofessionals op dat moment meer handen vrij.” Volgens Roxanne zit in het bijspringen tijdens drukke momenten de meerwaarde van een vrijwilliger. “Ik ben er ‘maar’ één ochtend in de week, maar ik kan bij zoveel kleine taken ondersteunen. Denk aan koffie en thee schenken of een potje kaarten met de bewoners. Zo hebben de verzorgers tijd om de professionele zorg uit te voeren. Ik vind het belangrijk dat zowel de ouderen als de zorgprofessionals profijt hebben van mijn hulp.” 

De zingeving van vrijwilligerswerk

Gezelschap voor de ouderen. En een extra hand voor de ouderen-zorgprofessionals. Het mes snijdt dankzij Roxanne’s inzet als vrijwilliger aan twee kanten. Maar er is nóg een reden waarom ze zich meldde bij Manna. “Ik ben een alleenstaande moeder van twee zonen. Tijdens mijn studie werd ik zwanger van de eerste. Daardoor kon ik mijn opleiding Maatschappelijke Zorg niet afronden. Inmiddels ben ik al 8 jaar moeder aan huis en heb ik geen diploma op zak. Maar ik ben wel overdag beschikbaar om te werken, omdat de kinderen op school zitten. Daar zag ik een kans om iets voor mezelf te doen. Iets zonder de kinderen en waarvan ik het gevoel van zingeving krijg. Daarom meldde ik me aan als vrijwilliger bij M-pact. Hier kwam ik vrij snel de vacature van Manna tegen. Ik kon direct aan de slag!” 

Uitdagingen van een personeelstekort

In maart 2025 startte Roxanne als vrijwilliger. De uitdagingen binnen de ouderenzorg vielen haar al snel op. “Ik zie dat de druk op de zorgprofessionals hoog is. Laatst vroeg ik één van hen of we samen met de bewoners een wandeling in het bos konden maken. Dat vond ze een geweldig idee, maar helaas niet uitvoerbaar door het personeelstekort. Wie moet die wandeling doen? En wie blijft er op de locatie om voor de andere ouderen te zorgen? Zo jammer, maar wel begrijpelijk.” Door het personeelstekort voorziet Roxanne ook uitdagingen wat betreft de transitie naar meer zelfredzaamheid onder ouderen. “Begrijp me niet verkeerd; ik ben een groot voorstander van de verandering. Het geeft de ouderen namelijk meer zelfvertrouwen. Maar om te leren dat je bepaalde handelingen ook zelf kunt, is wel voldoende 1 op 1 tijd nodig tussen cliënt en zorgprofessional. Tijd die zorgprofessionals nu al nauwelijks hebben. Ik maak me zorgen dat deze mensen door de verandering helemaal overlopen. En we kunnen het ons niet veroorloven dat ze uitvallen.”

Om vrijwilliger te worden, hoef je echt geen achtergrond in de zorg te hebben. Of zeeën van tijd. Alleen een beetje lef om uit je comfortzone te stappen en de wil om wat voor een ander te betekenen.


Kom in actie

Om de transitie mogelijk te maken en te voorkomen dat de ouderen-zorgprofessionals overbelast raken, roept Roxanne op je als vrijwilliger aan te melden. “We zijn de laatste tijd allemaal zo met onszelf bezig. Kijken weinig om naar anderen. Dat vind ik ontzettend jammer, want ik weet zeker dat iedereen wel iets kan betekenen in de ouderenzorg. Daarvoor hoef je echt geen achtergrond in de zorg te hebben. Of zeeën van tijd. Alleen een beetje lef om uit je comfortzone te stappen en de wil om wat voor een ander te betekenen. Dus aan iedereen die dit leest: meld je aan! Je helpt een ander, maar ook jezelf.”