Dit verandert er voor jou als (door)verwijzer, consulent of samenwerkingspartner

Als Twentse ouderenzorg-organisaties slaan we de handen ineen. Maar dat is niet genoeg. Deze verandering gaat de hele maatschappij aan.

Mensen met een zorg- of ondersteuningsbehoefte blijven langer thuis wonen. Het invullen van die behoefte ligt daarom niet meer alleen bij de ouderenzorg-professional. Als gemeente-medewerker, huisarts of andere betrokkene bij zorg- en welzijnsvraagstukken wordt jouw rol dus alleen maar belangrijker.

Wat verandert er? Dat kunnen we verduidelijken met een simpel voorbeeld. Mensen met een zorg- of ondersteuningsbehoefte woonden ‘vroeger’ meestal in een verzorgingshuis. Daar werd de volledige zorg geregeld. Mevrouw Jansen werd door de verzorgers voorzien van een rolstoel en trainde met de fysiotherapeut op locatie aan haar fysieke gesteldheid.

Tegenwoordig woont iemand met een zorg- of ondersteuningsbehoefte zo lang mogelijk thuis. De rolstoel voor mevrouw Jansen wordt niet meer geregeld door de verzorgers van de zorgorganisatie, maar is nu een taak van de gemeente. De fysiotherapie op het verpleeghuis is nu vervangen voor fysiotherapie in haar woonplaats. Maar ook de huisarts speelt langer een rol en moet meer samenwerken met de zorgprofessionals. Alle taken worden opnieuw verdeeld. Dat is even schakelen. Maar alleen samen kunnen we ook in de toekomst de nodige zorg en ondersteuning bieden. Het móet.

Wat kun jij doen?

Ga het gesprek aan
Ga het gesprek aan

Wat betekenen voor een ander begint bij een goed gesprek over de Zelf zorgen, samen doen-stappen. Wat kan iemand nog zelf? Wat kan er worden opgelost met hulpmiddelen, naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisaties? En waarbij is professionele hulp nodig? 

Investeer in lokale ontmoetingsplekken
Investeer in lokale ontmoetingsplekken

Investeer in lokale ontmoetingsplekken. Hier kunnen ouderen elkaar vinden en hun sociale netwerk vergroten. 

Maak het toegankelijk
Maak het toegankelijk

Wees open en duidelijk over de veranderingen en maak deze informatie laagdrempelig en toegankelijk. Een flyer of op de website bijvoorbeeld. 

Praat erover
Praat erover

Stimuleer vroegtijdige gesprekken over ouder worden. 

Initieer alternatieven
Initieer alternatieven

Verwijs niet direct door naar ouderenzorg, maar denk ook na over wat iemand zelf kan, met behulp van hulpmiddelen, naasten of vrijwilligers. 

De Zelf zorgen, samen doen-stappen

Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.

1 Wat kan iemand zelf?
Wat kan iemand zelf?

We gaan uit van wat iemand nog wél kan. Zoveel mogelijk zelf en zo lang mogelijk thuis. 

2 Wat kunnen hulpmiddelen?
Wat kunnen hulpmiddelen?

Zijn er (technologische) hulpmiddelen die we kunnen inzetten? Bijvoorbeeld handgrepen, rollators, een hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen of slimme apps.

3 Wat kunnen naasten?
Wat kunnen naasten?

Vervolgens kijken we waarin én hoe naasten kunnen ondersteunen. Zo kunnen familie, vrienden en buurtbewoners helpen met boodschappen halen, schoonmaken, maar ook gewoon door even op bezoek te gaan.

4 Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?
Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?

Ook vrijwilligers en welzijnsorganisaties spelen een belangrijke rol. Vaak draait het daarbij om 'noaberschap'. Denk aan de ouderenvereniging voor sociale contacten, een buurthuis als ontmoetingsplek of de dorpsbus voor vervoer.

5 Wat kunnen ouderenzorg-professionals?
Wat kunnen ouderenzorg-professionals?

Als laatste komt de professionele zorg in beeld. Voor zorgvragen die we niet alleen kunnen beantwoorden met zelfredzaamheid, hulpmiddelen, naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisat

Verhalen die in beweging brengen

We moeten samen in beweging komen. Daarom delen we onze ervaringen. Verhalen die inspireren. Die laten zien dat de verandering ons allemaal ook wat oplevert.

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen we de inzet van technologie en hulpmiddelen regionaal stimuleren?

Technologie & Zorg Academie (TZA) heeft een rol in het integreren van zorgtechnologie en zorginnovatie. Op deze website lees je er meer over.

Wij willen met onze organisatie graag (actief) onderdeel worden van deze beweging. Waar kunnen we ons melden?

Allereerst: wat fijn dat jullie samen met ons de handen ineen willen slaan. We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.

Ik heb een (andere) vraag over deze beweging. Waar kan ik deze vraag stellen?

We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.