Dit verandert er voor jou als inwoner van Twente

De veranderingen in de zorg hebben consequenties voor jou. Oók als je op dit moment geen zorgvrager bent of kent.

De reden is simpel: we hebben te maken met een dubbele vergrijzing. Dit betekent dat het aantal oudere mensen stijgt, maar dat ze ook steeds ouder worden. Ook zijn er minder (jonge) mensen om voor hen te zorgen of naar hen om te kijken. Meer opa’s en oma’s en minder (klein)kinderen dus. Daarom moeten we als maatschappij allemaal ons steentje bijdragen. We hebben geen keuze. Maar wel een oplossing.

We verwachten niet dat je je ontpopt tot een ware zorgprofessional. Of dat je je baan opzegt om je volledig te focussen op het zorgen voor een ander. De professionele zorg blijft bij de ouderenzorg-organisaties.

Toch zijn er veel andere taken waarmee jij voor een ander het verschil kunt maken. Door je aan te melden als vrijwilliger, met enige regelmaat langs te lopen bij de buurman of een boodschap te doen voor iemand die minder mobiel is bijvoorbeeld. Soms zit het in wat kleins. En soms vraagt het meer. Zeker is dat je er zélf ook veel energie van krijgt. Een bijdrage leveren aan andermans leven is van grote waarde. Je zult snel merken voor hoeveel voldoening dat zorgt.

Wat kun jij doen?

Ga het gesprek aan
Ga het gesprek aan

Wat betekenen voor een ander begint bij een goed gesprek over de Zelf zorgen, samen doen-stappen. Wat kan iemand nog zelf? Wat kan er worden opgelost met hulpmiddelen, naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisaties? En waarbij is professionele hulp nodig? 

Word vrijwilliger
Word vrijwilliger

Vrijwilligerswerk is er in allerlei vormen, variaties en tijdsinvesteringen. Meld je aan bij een ouderenzorg-organisatie om af en toe te helpen met koken of een rondje te fietsen met bewoners. Of ondersteun iemand in je directe omgeving. De buurvrouw die maar weinig bezoek krijgt bijvoorbeeld, of de opa van een vriend die niet meer zelf boodschappen kan halen.

Laat van je horen
Laat van je horen

Maak je kenbaar via sociale initiatieven in je omgeving. Vraag in de groepsapp van de buurt of de lokale Facebookgroep of of je wat voor een ander kunt betekenen.

Kijk om je heen
Kijk om je heen

Denk aan zorgzame buurten die nodig zijn. Er zijn landelijk best veel initiatieven hierin. Denk aan groepsbuurt app, en dorpsonderteuner, koken voor elkaar, apps op het gebied van ontmoeten/ ondersteunen (denk aan soort sociale marktplaats app waarin jij je aan kunt bieden wat jij voor een ander kunt betekenen maar ook vragen gesteld kunnen worden (vraag en aanbod samenbrengen; denk aan mensen met dezelfde interesses aan elkaar koppelen). 

De Zelf zorgen, samen doen-stappen

Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.

1 Wat kan iemand zelf?
Wat kan iemand zelf?

We gaan uit van wat iemand nog wél kan. Zoveel mogelijk zelf en zo lang mogelijk thuis. 

2 Wat kunnen hulpmiddelen?
Wat kunnen hulpmiddelen?

Zijn er (technologische) hulpmiddelen die we kunnen inzetten? Bijvoorbeeld handgrepen, rollators, een hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen of slimme apps.

3 Wat kunnen naasten?
Wat kunnen naasten?

Vervolgens kijken we waarin én hoe naasten kunnen ondersteunen. Zo kunnen familie, vrienden en buurtbewoners helpen met boodschappen halen, schoonmaken, maar ook gewoon door even op bezoek te gaan.

4 Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?
Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?

Ook vrijwilligers en welzijnsorganisaties spelen een belangrijke rol. Vaak draait het daarbij om 'noaberschap'. Denk aan de ouderenvereniging voor sociale contacten, een buurthuis als ontmoetingsplek of de dorpsbus voor vervoer.

5 Wat kunnen ouderenzorg-professionals?
Wat kunnen ouderenzorg-professionals?

Als laatste komt de professionele zorg in beeld. Voor zorgvragen die we niet alleen kunnen beantwoorden met zelfredzaamheid, hulpmiddelen, naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisat

Verhalen die in beweging brengen

We moeten samen in beweging komen. Daarom delen we onze ervaringen. Verhalen die inspireren. Die laten zien dat de verandering ons allemaal ook wat oplevert.

Veelgestelde vragen

Ik heb geen zorgachtergrond. Kan ik dan wel wat doen?

Voor veel ondersteunende taken is een zorgachtergrond niet nodig. Denk aan boodschappen halen of een rondje wandelen. Bij andere taken, zoals het helpen aantrekken met de steunkousen, zijn hulpmiddelen beschikbaar. Je kunt op veel verschillende manieren je steentje bijdragen.

Ik wil graag wat doen. Waar meld ik me aan als vrijwilliger?

Goed bezig! Er zijn verschillende instanties waar je je kunt aanmelden als vrijwilliger. Op de websites van de aangesloten ouderenzorg-organisaties vind je meer informatie. 

Wat zijn voor mij de voordelen van deze beweging?

Een bijdrage leveren aan andermans leven is ook voor jóu van grote waarde. Je zult ervaren hoeveel voldoening je daaruit kunt halen. Wanneer je wat betekent voor een ander, is het bovendien ook makkelijker om eens wat terug te vragen. Zo kunnen we elkaar helpen.

Ik heb een (andere) vraag over deze beweging. Waar kan ik deze vraag stellen?

We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.