Dit verandert er voor jou als ouderenzorg-vrijwilliger
Als vrijwilliger is jouw bijdrage ontzettend waardevol. Onmisbaar zelfs. Helemaal nu het aantal zorgvragers stijgt en het aantal ouderenzorg-professionals daalt.
Binnen deze beweging verandert jouw takenpakket misschien ook. Persoonlijke, échte aandacht wordt nog belangrijker. En zorg- en ondersteuningstaken zijn niet alleen meer een taak van de ouderenzorg-professional.
Lichamelijke én sociale ondersteuning
Vrijwilligerswerk levert veel op. Het helpt de zorgvrager en het ontlast de ouderenzorg-professional. Maar een bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van een ander geeft jou als vrijwilliger ook veel voldoening. Nu een zorgvrager langer thuis blijft wonen is zowel lichamelijke als sociale ondersteuning onmisbaar.
Denk daarbij aan fysieke taken, zoals steunkousen aantrekken of helpen met koken. Maar vrijwilligerswerk draait ook om ‘welzijnstaken’. Door samen een wandeling te maken of een spelletje te spelen. Elke bijdrage is een waardevolle bijdrage. En weet: dat wordt enorm gewaardeerd.
Wat kun jij doen?
De Zelf zorgen, samen doen-stappen
Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.
Verhalen die in beweging brengen
We moeten samen in beweging komen. Daarom delen we onze ervaringen. Verhalen die inspireren. Die laten zien dat de verandering ons allemaal ook wat oplevert.
Veelgestelde vragen
Ik wil graag wat doen. Waar meld ik me aan als vrijwilliger?
Goed bezig! Er zijn verschillende instanties waar je je kunt aanmelden als vrijwilliger. Op de websites van de aangesloten ouderenzorg-organisaties vind je meer informatie.
Ik ben vrijwilliger geworden om te zorgen voor een ander. Kan dat nog wel door deze beweging?
Jouw bijdrage als vrijwilliger wordt enorm gewaardeerd. Maar de manier van zorg en ondersteuning verandert. In plaats van taken overnemen, kun je de zorgvrager ook stimuleren om het zelf te doen. Je speelt dus een cruciale rol in de zelfredzaamheid van een ander.
Ik ben blij met mijn vrijwilligerswerk zoals het nu is. Móet ik daarin wat veranderen?
Deze beweging draait erom dat we állemaal een rol gaan spelen in de ouderenzorg. Als vrijwilliger doe je dat al. Het is mogelijk dat er niets anders van je gevraagd wordt dan wat je nu al doet. Ga er vooral over in gesprek met je vrijwilligerscoördinator of andere vrijwilligers en maak duidelijke afspraken.
Wat zijn voor mij de voordelen van deze beweging?
Je weet als geen ander hoeveel voldoening het oplevert om bij te dragen aan het leven van een ander. Met deze beweging krijg je er een heleboel collega-vrijwilligers bij. Met hen kun je die voldoening delen.
Ik heb een (andere) vraag over deze beweging. Waar kan ik deze vraag stellen?
We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.