Dit verandert er voor jou als ouderenzorg-professional
Als ouderenzorg-professional heb je een groot zorghart. Precies daarom koos je voor deze baan. En precies daarom waarderen wij zo wat je doet. Met deze beweging willen we die passie niet afremmen. Integendeel, we willen dat zorghart juist beschermen. Daarom kijken we samen hoe je het anders kunt doen.
Met deze beweging willen we die passie niet afremmen. Integendeel, we willen dat zorghart juist beschermen. Daarom kijken we samen hoe je het anders kunt doen.
Waarschijnlijk zit je al middenin de veranderingen. Als professional ga je van ‘verzorgen’ naar ‘coachen’. In plaats van taken over te nemen, moedig je cliënten aan om zo veel mogelijk zelf te doen. Daarmee ben je van grote betekenis voor de zelfredzaamheid en het welzijn van een ander. En juist zo zet je een ander in z’n kracht.
Toch ligt die zorg- en ondersteuningstaak niet alleen bij jou. Juist de naasten worden steeds belangrijker. Zij spelen bijvoorbeeld een rol in het aanwezig zijn bij medische afspraken of het halen en brengen naar een dagactiviteit, maar óók bij het aantrekken van de steunkousen of het begeleiden naar het toilet. Als zorgmedewerker geef je deze ‘nieuwe collega’s’ daar de ruimte voor. Is er toch professionele zorg nodig? Dan zet je jouw kennis en kunde in.
Wat kun jij doen?
De Zelf zorgen, samen doen-stappen
Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.
Verhalen die in beweging brengen
We moeten samen in beweging komen. Daarom delen we onze ervaringen. Verhalen die inspireren. Die laten zien dat de verandering ons allemaal ook wat oplevert.
Veelgestelde vragen
Waar moet ik beginnen?
Een beweging als deze maken we niet van de een op de andere dag. Maar we doen het samen. Begin met een goed gesprek over de Zelf zorgen, samen doen-stappen en maak daarin duidelijke afspraken met de zorgvrager en de naasten. Wees niet bang om wat van een ander te vragen, maar deel ook successen wanneer het goed gaat. Oók met collega’s. Zo leren we van elkaar.
Is mijn expertise nog wel nodig?
Ongetwijfeld. Weet dat we je enorm waarderen. En dat we je nog steeds héél hard nodig hebben. Alleen op andere manier dan dat je misschien gewend was. Met jouw expertise en ervaring coördineer je de zorg en ondersteuning, stimuleer je de cliënt om meer zelf te doen, moedig je aan om hulpmiddelen te gebruiken en verwijs je door naar andere specialisten. Ook de professionele zorg blijf je nog steeds uitvoeren.
Wat zijn voor mij de voordelen van deze beweging?
Als we de huidige manier van zorg niet veranderen, komt alles neer op de ouderenzorg-professionals. En dat terwijl de zorg de komende jaren alleen maar toeneemt. Dat is geen mogelijkheid. We willen jou juist beschermen. Het grootste voordeel is dus dat jij op een fijne manier je werk kunt blijven uitvoeren. En je werk wordt misschien wel veel waardevoller. Een ander (meer) in z’n kracht zetten, geeft jou ook veel energie.
Hoe start ik de samenwerking met een naaste?
Besef je dat de naaste al betrokken is bij de zorgvrager en waarschijnlijk al bekend is met zorg- en ondersteuningstaken. Begin met een goed gesprek over de Zelf zorgen, samen doen-stappen en bepaal daarmee wie waarvoor verantwoordelijk is. De professionele zorg - taken die je niet zonder zorgachtergrond kunt uitvoeren - blijven bij jou als ouderenzorg-professional.
Welke taken kan ik bij de naasten neerleggen?
Waar veruit de meeste zorg- en ondersteuningstaken voorheen bij jou als ouderenzorg-professional lagen, worden deze nu ook verdeeld onder de naasten. Oók als deze personen geen zorgachtergrond hebben. Stel jezelf bij elke zorg- en ondersteuningsbehoefte de vraag: kan dit alleen opgelost worden met professionele hulp? Of kan een ander hierin ook een rol in spelen? Voor het aantrekken van steunkousen of het helpen bij sommige medicatie is bijvoorbeeld geen zorgachtergrond nodig. Met jouw kennis kun je de naaste bovendien ook leren hoe ze een ander kunnen helpen. Doe dat volgens het principe 'voordoen – samen doen – laten doen'. Vertrouw op de naaste en overleg samen wat diegene kan en wil oppakken.
Ik heb een (andere) vraag over deze beweging. Waar kan ik deze vraag stellen?
We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.