Hoe Menzis helpt om de ouderenzorg opnieuw vorm te geven

Willen we ouderen de zorg en ondersteuning blijven geven die ze nodig hebben? Dan moeten we het met z’n allen echt anders gaan doen.

Gepubliceerd op 27-05-2025

Algemeen

Aljan Ottema, regiomanager zorg bij Zorgkantoor Menzis, weet dat als geen ander. “Het vraagt wat van ons en het is even wennen, maar het levert misschien nog wel veel meer op.”


Aljan werkt al jaren in de zorg. Maar niet als verpleegkundige of arts, wat je daarbij misschien verwacht. "Menzis speelt een onmisbare rol om alle zorg in Twente in goede banen te leiden. Ik begon er 12 jaar geleden bij het zorgkantoor in Enschede. Inmiddels ben ik regiomanager zorg. Daarbij ligt mijn focus op de Wet langdurige zorg. Deze wet is bedoeld voor mensen die de rest van hun leven intensieve zorg nodig hebben, zoals een deel van de ouderen en gehandicapten.” Menzis koopt deze zorg in, maar is ook deels verantwoordelijk voor de organisatie ervan. “We werken veel samen met zorgaanbieders en maken afspraken over de hoeveelheid, prijs en inhoud van de zorg - en daarin zien we de afgelopen jaren een duidelijke verschuiving. Minder zorgprofessionals en meer zorgvragers.”

Een taak van ons allemaal

Aljan vertelt dat de uitdagingen landelijk zijn. “En niet alleen in de ouderenzorg, maar in de hele branche. We kunnen dus niet anders dan op zoek gaan naar andere vormen van zorg en ondersteuning.” Menzis werkt al langere tijd aan die oplossingen. Op dit moment lopen er zo’n 15 projecten waarin de zorg opnieuw wordt vormgegeven. “Denk aan Samenzorg of logeerzorg. Het zijn verschillende oplossingen, maar ze zijn allemaal onderdeel van een grotere beweging. Een beweging waarin we langer thuis blijven wonen en naasten nog belangrijker worden. Die verandering wilden we - als Menzis en de andere Twentse ouderenzorgorganisaties - kenbaar maken. Inwoners moeten zich ervan bewust zijn dat iédereen een rol gaat spelen in de zorg. Daarom riepen we ‘Zelf zorgen, samen doen’ in het leven.” 

Niet alleen wat, maar ook hoe

“De beweging begint dus bij bewustwording”, gaat Aljan verder. “Maar we zijn niet alleen de brenger van de boodschap. We willen de samenleving helpen door concrete handvatten aan te reiken. Op de website en de social media kanalen van Zelf zorgen, samen doen vertellen we daarom precies wat het voor jou betekent. Of je nou een zorgvrager bent of juist de zorg en ondersteuning verleent.” Maar niet alleen mensen, ook hulpmiddelen en technologie zijn onmisbaar in deze ontwikkeling. “Als Menzis stellen we geld beschikbaar om zorg op afstand mogelijk te maken. Dankzij deze hulpmiddelen, zoals slimme medicijndispensers of dagritme- en dagstructuur-ondersteuning, kunnen ouderen langer thuis wonen. Zorg thuis moet nog toegankelijker worden en daar hebben wij als Menzis een rol in.”

We moeten ons realiseren dat wat we nu geven, we op een dag ook weer zelf terugkrijgen. Ik zorg voor een ander zoals ik hoop dat er later voor mij gezorgd wordt.


Krijgen wat je geeft

Al deze veranderingen zullen ongetwijfeld even wennen zijn, beseft Aljan zich. “Het vraagt echt om omdenken. We zijn decennialang het ‘oude mantelzorgprincipe’ gewend. Iedereen keek om naar zijn of haar eigen ouders. Inmiddels draait het niet meer alleen om je eigen familie, maar je hele sociale omgeving.” Die verschuiving ervaart Aljan persoonlijk ook. Omdat zijn ouders in Drenthe wonen, zit een dagelijks bezoekje er niet in. “Gelukkig kijken hun buren regelmatig achter de deur. Andersom doe ik met plezier ook wat voor mijn buren. Hun kinderen wonen in Amsterdam.” Volgens Aljan is het goed om je te realiseren dat wat je nu geeft, je op een dag ook weer zelf terugkrijgt. “Ik zorg voor een ander zoals ik hoop dat er later voor mij gezorgd wordt.”

Thuis je eigen leven leiden

Ondanks dat de verschuivingen wat van ons vragen, levert het volgens Aljan ook vooral wat op. “Het is niemands wens om in een verpleeghuis terecht te komen. Natuurlijk is het fijn dat die mogelijkheid er is - en die zal ook zeker blijven bestaan - maar thuis je eigen leven leiden is nog veel mooier. Zo kun je oud worden in je vertrouwde omgeving, terwijl je zoveel mogelijk kunt doen wat je altijd al deed.” Aljan benadrukt daarin nogmaals ieders rol. “Zorgvragers, ouderenzorg-professionals, naasten, vrijwilligers en andere instanties. Eigenlijk iedereen. Maar ook dat is een goede ontwikkeling. We moeten meer samenwerken. Dat brengt ons als samenleving ook dichter bij elkaar.”