Powered by Powered by Menzis
Samenzorg

Samenzorg is het nieuwe VPT

De ouderenzorg verandert. Het aantal ouderen neemt toe, het aantal zorgmedewerkers neemt af en het aantal verpleeghuisplekken wordt niet uitgebreid. Dat betekent dat we langer thuis blijven wonen en daar de zorg en ondersteuning ontvangen die nodig is. Die leveringsvorm van zorg noemen we vanaf nu Samenzorg.

Wat is Samenzorg?

Misschien ken je Samenzorg als de leveringsvorm die eerst Volledig Pakket Thuis (VPT) heette. Deze zorg is er voor mensen met een indicatie Wet langdurige zorg (Wlz). Bij Samenzorg blijft de zorgvrager thuis wonen en levert een zorginstelling de zorg en ondersteuning thuis.

Bij Samenzorg krijgt een zorgvrager de zorg en ondersteuning dus thuis achter de eigen voordeur. Daarin kan thuis ook een woonzorglocatie of een huurappartement van een zorginstelling zijn. De zorg en ondersteuning zijn op maat. Er wordt gekeken naar wat iemand nodig heeft, maar vooral naar wat diegene nog zelf kan doen. Ook spelen de naasten een belangrijke rol.

Samenzorg is dus een leveringsvorm van zorg. Maar de verandering erachter is véél groter. In lijn met Samenzorg hebben de Twentse ouderenzorg-organisaties samen met Menzis daarom de beweging ‘Zelf zorgen, samen doen’ in het leven geroepen.

Over Zelf zorgen, samen doen

Hoe werkt Samenzorg?

1 Indicatie Wet langdurige zorg
Indicatie Wet langdurige zorg

Om Samenzorg te ontvangen is allereerst een indicatie voor Wet langdurige zorg (Wlz) vereist. Voor de Wlz geldt vervolgens een eigen bijdrage. Deze wordt berekend door het CAK. Veelgestelde vragen over Wlz zijn te vinden op deze website

2 Opstellen zorgprofiel
Opstellen zorgprofiel

Bij deze indicatie zit een zorgprofiel, waarin staat welke zorg iemand nodig heeft. 

3 Afwegen Samenzorg
Afwegen Samenzorg

Blijft de zorgvrager thuis wonen? Dan is Samenzorg een optie. 

4 Invullen van zorg
Invullen van zorg

In overleg met de zorgaanbieder bespreekt de zorgvrager hoe deze zorg precies wordt ingevuld. Is er nog geen zorgaanbieder gekozen? Zorgatlas is een landelijke zoekmachine waarop zorgaanbieders en zorgvragers elkaar kunnen vinden. Let op: de invulling van Samenzorg kan per zorgaanbieder verschillen. Voor de exacte invulling verwijzen we je daarom door naar de gekozen zorgaanbieder. 

Wat betekent Samenzorg voor jou?

Binnen Samenzorg heeft niet alleen de ouderenzorg-professional een rol. Lees hier wat er van je verwacht wordt.

Ik heb (binnenkort) zelf zorg of ondersteuning nodig

Samenzorg draait om zelfredzaamheid. Als zorgvrager wordt daarom niet (meer) alles zomaar van je overgenomen.

We kijken vooral naar wat iemand nog wél kan en moedigen aan om zoveel mogelijk zelf(standig) te doen.

Kom meer te weten

Ik werk in de ouderenzorg

Bij Samenzorg draait het niet om het overnemen, maar om stimuleren.

Dit betekent dat je als ouderenzorg-professional de zorgvrager zoveel mogelijk aanmoedigt om taken zelf óf met behulp van hulpmiddelen, naasten of vrijwilligers en welzijnsorganisaties uit te voeren.

Kom meer te weten

Ik werk als vrijwilliger in de ouderenzorg

Met meer zorgvragers en minder zorgprofessionals wordt je rol als vrijwilliger nog belangrijker.

Je ondersteunt de zorgvrager waar nodig, bijvoorbeeld door het koken van maaltijden of het begeleiden van een activiteit.

Kom meer te weten

Iemand in mijn omgeving heeft zorg of ondersteuning nodig

Het is niet meer de ouderenzorg-professional die alle verantwoordelijkheid draagt; juist jij bent als naaste cruciaal en waardevol.

Je helpt bijvoorbeeld bij het innemen van medicijnen of het halen en brengen naar de dagbesteding.

Kom meer te weten

Ik heb een aanpalende rol in de ouderenzorg

Omdat mensen met een zorg- en ondersteuningsbehoefte langer thuis blijven wonen, wordt er vaker een beroep gedaan op jou als (door)verwijzer, consulent of samenwerkingspartner.

Kom meer te weten

Ik heb op dit moment (nog) geen rol in zorg en ondersteuning

Samenzorg vraagt wat van de hele maatschappij, ook als je op dit moment nog geen actieve rol hebt.

Door een zorgvrager te ondersteunen, lever je een belangrijke bijdrage aan de ouderenzorg.

Kom meer te weten

De Zelf zorgen, samen doen-stappen

Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.

1 Wat kan iemand zelf?
Wat kan iemand zelf?

We gaan uit van wat iemand nog wél kan. Zoveel mogelijk zelf en zo lang mogelijk thuis. 

2 Wat kunnen hulpmiddelen?
Wat kunnen hulpmiddelen?

Zijn er (technologische) hulpmiddelen die we kunnen inzetten? Bijvoorbeeld handgrepen, rollators, een hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen of slimme apps.

3 Wat kunnen naasten?
Wat kunnen naasten?

Vervolgens kijken we waarin én hoe naasten kunnen ondersteunen. Zo kunnen familie, vrienden en buurtbewoners helpen met boodschappen halen, schoonmaken, maar ook gewoon door even op bezoek te gaan.

4 Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?
Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?

Ook vrijwilligers en welzijnsorganisaties spelen een belangrijke rol. Vaak draait het daarbij om 'noaberschap'. Denk aan de ouderenvereniging voor sociale contacten, een buurthuis als ontmoetingsplek of de dorpsbus voor vervoer.

5 Wat kunnen ouderenzorg-professionals?
Wat kunnen ouderenzorg-professionals?

Als laatste komt de professionele zorg in beeld. Voor zorgvragen die we niet alleen kunnen beantwoorden met zelfredzaamheid, hulpmiddelen, naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisat