Samenzorg is het nieuwe VPT
De ouderenzorg verandert. Het aantal ouderen neemt toe, het aantal zorgmedewerkers neemt af en het aantal verpleeghuisplekken wordt niet uitgebreid. Dat betekent dat we langer thuis blijven wonen en daar de zorg en ondersteuning ontvangen die nodig is. Die leveringsvorm van zorg noemen we vanaf nu Samenzorg.
Wat is Samenzorg?
Misschien ken je Samenzorg als de leveringsvorm die eerst Volledig Pakket Thuis (VPT) heette. Deze zorg is er voor mensen met een indicatie Wet langdurige zorg (Wlz). Bij Samenzorg blijft de zorgvrager thuis wonen en levert een zorginstelling de zorg en ondersteuning thuis.
Bij Samenzorg krijgt een zorgvrager de zorg en ondersteuning dus thuis achter de eigen voordeur. Daarin kan thuis ook een woonzorglocatie of een huurappartement van een zorginstelling zijn. De zorg en ondersteuning zijn op maat. Er wordt gekeken naar wat iemand nodig heeft, maar vooral naar wat diegene nog zelf kan doen. Ook spelen de naasten een belangrijke rol.
Samenzorg is dus een leveringsvorm van zorg. Maar de verandering erachter is véél groter. In lijn met Samenzorg hebben de Twentse ouderenzorg-organisaties samen met Menzis daarom de beweging ‘Zelf zorgen, samen doen’ in het leven geroepen.
Hoe werkt Samenzorg?
Wat betekent Samenzorg voor jou?
Binnen Samenzorg heeft niet alleen de ouderenzorg-professional een rol. Lees hier wat er van je verwacht wordt.
De Zelf zorgen, samen doen-stappen
Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.