Dit verandert er voor u als zorgvrager
Laten we voorop stellen: u blijft de zorg en ondersteuning krijgen die nodig is. Maar de stappen daarvoor veranderen.
Hulpmiddelen, naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisaties worden (nog) belangrijker. Maar we gaan vooral uit van wat u nog zelf kunt. Zo behouden of stimuleren we uw zelfstandigheid.
Als zorgvrager willen we u zo veel mogelijk in uw kracht zetten. U heeft heel uw leven uw eigen keuzes gemaakt en dat willen we zo houden. Zelf als het kan en thuis als het kan. Die zelfstandigheid - ook wel zelfredzaamheid genoemd - levert u een goed gevoel op. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het zorgt voor minder stress en het beter omgaan met tegenslagen.
Maar zelfredzaamheid betekent niet dat u er alleen voor staat. Allesbehalve. Slimme hulpmiddelen - zoals een druppelbril en medicijndispenser met alarm - helpen u om handelingen zelf uit te voeren. Naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisaties ondersteunen met bijvoorbeeld boodschappen halen, schoonmaken en vervoer regelen.
Natuurlijk staan de ouderenzorg-professionals klaar met professionele zorg en ondersteuning. Het gezamenlijke doel is helder: langer thuis uw eigen leven leiden en blijven doen wat voor u belangrijk is.
Wat kunt u doen?
De Zelf zorgen, samen doen-stappen
Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.
Verhalen die in beweging brengen
We moeten samen in beweging komen. Daarom delen we onze ervaringen. Verhalen die inspireren. Die laten zien dat de verandering ons allemaal ook wat oplevert.
Veelgestelde vragen
Ik heb zorg of ondersteuning nodig. Waar moet ik zijn?
Voor het ontvangen van langdurige zorg is een indicatie nodig voor zorg uit de Wet langdurige zorg. Op de website van CIZ en de website van Menzis leest u meer over het aanvragen van een Wlz en het in aanmerking komen voor langdurige zorg.
Ik wil als oudere liever niet (meer) thuis wonen. Zijn er nog andere opties?
Het is een feit dat het aantal verpleeghuisplekken niet wordt uitgebreid. In een verpleeghuis wonen is dus niet meer vanzelfsprekend. Maar er zijn wel een aantal andere woonvormen. Denk aan een initiatief zoals Stichting Knarrenhof® of appartementen bij een zorglocatie. Ook bieden veel ouderenzorg-organisaties op hun locaties Samenzorg aan. Laat u daarom informeren bij uw ouderenzorg-organisatie.
In hoeverre wordt er rekening gehouden met mijn wensen en behoeften?
De ‘nieuwe’ zorg draait juist om luisteren naar elkaars wensen en behoeftes. Dat begint met het uitspreken ervan, tijdens een goed gesprek over de Zelf zorgen, samen doen-stappen. Vanuit daar kijken we hoe we zelfstandigheid kunnen behouden en stimuleren.
Krijg ik - ondanks de veranderingen - nog wel de zorg die ik nodig heb?
Zeker! De professionele zorg blijft. U krijgt dus nog steeds de zorg en ondersteuning die u nodig heeft. De overige ondersteuningstaken worden opgepakt in samenwerking met vrijwilligers en naasten en door hulpmiddelen in te zetten.
Wat zijn voor mij de voordelen van deze beweging?
Zelfredzaamheid is een heel groot goed. Hoe zelfstandiger u bent, hoe langer u uw eigen leven kunt leiden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat zelfredzaamheid zorgt voor minder stress en het beter omgaan met tegenslagen.
Ik wil mijn naasten zo min mogelijk belasten. Hoe ga ik met hen het gesprek aan over deze veranderingen?
We snappen goed dat het moeilijk kan zijn om wat van een ander te vragen. Toch moet iedereen begrijpen dat we allemaal een rol hebben in de ouderenzorg. U hoeft zelf niet uit te leggen waarom; daar is deze website voor. Maak daar gebruik van. U kunt ook aan andere zorgvragers of juist ouderenzorg-professionals vragen hoe zij met zulke situaties omgaan. We kunnen leren van elkaar.
Wat verstaan we onder hulpmiddelen?
Hulpmiddelen zijn alle producten, apparaten of technologieën die helpen bij het invullen van een zorg- of ondersteuningsbehoefte. Dit kan gaan om fysieke middelen, zoals een rolstoel, druppelbril of medicatiedispenser. Maar het kan ook gaan digitale hulpmiddelen, zoals spraakcomputers, gps-trackers of herinneringsapps.
Ik wil graag hulpmiddelen gebruiken. Waar kan ik deze vinden?
Dat kunnen we natuurlijk alleen maar aanmoedigen! Op de website van Hulpmiddelenwijzer is meer informatie te vinden over hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten.
Hoe weet ik of er in mijn buurt activiteiten worden georganiseerd?
Activiteiten in de buurt worden in de meeste wijkkranten, lokale weekbladen of op de website van de lokale welzijnsorganisaties aangekondigd. U kunt u ook laten informeren bij een buurthuis, het lokale buurtfonds of de ouderenzorg-organisatie.
Ik heb een (andere) vraag over deze beweging. Waar kan ik deze vraag stellen?
We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.