Over de beweging

Er moet wat veranderen. Wij. De héle maatschappij. Als Twentse ouderenzorg en Menzis nemen we daarin het voortouw. Ons doel is helder: mensen met een zorg- en ondersteuningsbehoefte hun eigen leven laten leiden. Daarom richten we de zorg anders in. Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Medewerkers gaan uit van wat een cliënt nog wél kan. Technologie en hulpmiddelen worden de standaard. En naasten krijgen de grootste rol.

Zelf zorgen, samen doen

Het is even wennen. Al doende gaan we het ontdekken. Maar als we er samen voor gaan, kunnen we het aan. Zorgprofessionals, gemeenten, ouderen… eigenlijk iedereen. En het levert ons allemaal wat op. Eigen regie, zelfredzaamheid en bovenal: niet de focus op zorg, maar meer aandacht voor ons welzijn.

Wat houdt de beweging in?

Oud worden in een verzorgingshuis terwijl je volledig verzorgd wordt. Het was jarenlang de standaard. Maar vandaag niet meer. Het kán niet meer. Daarom moeten we het als hele samenleving anders doen. Niet met een 'zoveelste initiatief'. Maar met een grootse beweging, die we samen in gang zetten. Want deze verandering? Die waait niet over.

Al een langere tijd zijn er ontwikkelingen gaande. De zorg die eerder in een verzorgings- of verpleeghuis werd geleverd, gebeurt nu thuis. Een vorm van deze zorg noemen we Samenzorg (eerder bekend als Volledig Pakket Thuis). We zitten dus al middenin de verandering. Toch is nog lang niet iedereen zich ervan bewust.

Met de beweging ‘Zelf zorgen, samen doen’ slaan we als Twentse ouderenzorg-organisaties en Menzis de handen ineen. We hebben hetzelfde doel: ouderen de zorg en ondersteuning blijven geven die ze nodig hebben. Door zelfstandigheid te stimuleren, maar vooral door het samen te doen. Als hele maatschappij. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer over Samenzorg

De Zelf zorgen, samen doen-stappen

Een zorg- of ondersteuningsvraag hoeft niet direct te worden beantwoord door de professional. Met de Zelf zorgen, samen doen-stappen (gebaseerd op de schijf van vijf van Petri Cornelissen) gaan we in gesprek over de zorgvraag en wie daarin wat doet. Soms komt er gaandeweg extra zorg en ondersteuning bij… en soms is er na een tijdje juist minder nodig. Met deze stappen versterken we zelfredzaamheid én samenwerking.

1 Wat kan iemand zelf?
Wat kan iemand zelf?

We gaan uit van wat iemand nog wél kan. Zoveel mogelijk zelf en zo lang mogelijk thuis. 

2 Wat kunnen hulpmiddelen?
Wat kunnen hulpmiddelen?

Zijn er (technologische) hulpmiddelen die we kunnen inzetten? Bijvoorbeeld handgrepen, rollators, een hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen of slimme apps.

3 Wat kunnen naasten?
Wat kunnen naasten?

Vervolgens kijken we waarin én hoe naasten kunnen ondersteunen. Zo kunnen familie, vrienden en buurtbewoners helpen met boodschappen halen, schoonmaken, maar ook gewoon door even op bezoek te gaan.

4 Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?
Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties?

Ook vrijwilligers en welzijnsorganisaties spelen een belangrijke rol. Vaak draait het daarbij om 'noaberschap'. Denk aan de ouderenvereniging voor sociale contacten, een buurthuis als ontmoetingsplek of de dorpsbus voor vervoer.

5 Wat kunnen ouderenzorg-professionals?
Wat kunnen ouderenzorg-professionals?

Als laatste komt de professionele zorg in beeld. Voor zorgvragen die we niet alleen kunnen beantwoorden met zelfredzaamheid, hulpmiddelen, naasten, vrijwilligers en welzijnsorganisat

Regie in eigen hand

Het is even wennen. Al doende gaan we het ontdekken. Maar als we er samen voor gaan, kunnen we het aan. Zorgprofessionals, gemeenten, ouderen… eigenlijk iedereen. En het levert ons allemaal wat op. Eigen regie, zelfredzaamheid en bovenal: niet de focus op zorg, maar meer aandacht voor ons welzijn.

Wenkend perspectief

Onze beweging begon bij de toekomstvisie van de VVT-organisaties.

Ook wel het wenkend toekomstperspectief genoemd. In dit document bundelden de ouderenzorg-organisaties hun visie en bijbehorende plannen.

Download PDF

Sluit je aan

De verandering gaat veel verder dan de partijen die nu al zijn aangehaakt.

Daarom moéten we op termijn uitbreiden. Want ook jij als (zorg)organisatie, gemeente, ouderenbond, zorgprofessional of inwoner bent nodig. Samen kunnen we de zorgvraag aan. Interesse om je aan te sluiten bij onze beweging en onderdeel te worden van ‘Zelf zorgen, samen doen’? Dan gaan we snel eens met elkaar in gesprek.

Sluit je aan

Dit initiatief is een samenwerking van Menzis en de Twentse ouderenzorg-organisaties

Veelgestelde vragen

Wat is Zelf zorgen, samen doen?

Zelf zorgen, samen doen is een maatschappelijk initiatief van de Twentse ouderenzorg-organisaties en Menzis. Met deze beweging willen we ervoor zorgen dat de ouderenzorg in Twente ook in de toekomst houdbaar blijft. Dat doen we door Twentse inwoners bewust te maken van de veranderingen, maar ook door hen concrete tips mee te geven.

Wat is Samenzorg?

Samenzorg (voorheen Volledig Pakket Thuis) is een leveringsvorm van langdurige zorg, waarbij de professionele zorg en ondersteuning niet op een zorglocatie, maar juist thuis worden gegeven. Op deze pagina vertellen we er meer over. Op deze pagina lees je over welke zorg je kunt kiezen.

Wat wordt er van mij binnen de veranderingen in de zorg verwacht?

Voor die vraag hebben we wat meer informatie van je nodig. Het hangt af van wat je doet of waar je behoefte aan hebt. 

  • Heb je (binnenkort) zelf zorg of ondersteuning nodig? Klik dan hier.
  • Werk je in de ouderenzorg als ouderenzorg-professional? Klik dan hier.
  • Heeft iemand je omgeving (binnenkort) zorg of ondersteuning nodig? Klik dan hier.
  • Werk je in de ouderenzorg als ouderenzorg-vrijwilliger? Klik dan hier.
  • Heb je een aanpalende rol in de ouderenzorg als een (door)verwijzer, consulent of samenwerkingspartner? Klik dan hier.
  • Heb je op dit moment (nog) geen rol in zorg of ondersteuning? Klik dan hier.

Wat is een zorgvrager?

Een zorgvrager is iemand met een zorg- of ondersteuningsbehoefte. 

Wanneer spreken we van een zorg- of ondersteuningsbehoefte?

Iemand met een zorg- of ondersteuningsbehoefte heeft fysieke of mentale hulp of begeleiding nodig.

Wat is een naaste?

Een naaste is iemand uit de directe omgeving van een zorgvrager. Deze persoon speelt een belangrijke rol in diens leven. Naasten zijn vaak familie, vrienden of kennissen die emotionele steun geven of helpen bij de zorg of het dagelijks leven.

Wat zijn de Zelf zorgen, samen doen-stappen?

De Zelf zorgen, samen doen-stappen dienen als hulpmiddel voor ouderenzorg-professionals om het goede gesprek aan te gaan met zorgvragers en hun naasten. Daarin staan vijf vragen centraal: wat kan iemand zelf? Wat kunnen hulpmiddelen? Wat kunnen naasten? Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties? En pas dan: wat kunnen ouderenzorg-professionals?

Wat verstaan we onder hulpmiddelen?

Hulpmiddelen zijn alle producten, apparaten of technologieën die helpen bij het invullen van een zorg- of ondersteuningsbehoefte. Dit kan gaan om fysieke middelen, zoals een rolstoel, druppelbril of medicatiedispenser. Maar het kan ook gaan digitale hulpmiddelen, zoals spraakcomputers, gps-trackers of herinneringsapps.

Ik wil graag hulpmiddelen gebruiken. Waar kan ik deze vinden?

Dat kunnen we natuurlijk alleen maar aanmoedigen! Op de website van Hulpmiddelenwijzer is meer informatie te vinden over hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten.

Ik heb zorg of ondersteuning nodig. Waar moet ik zijn?

Voor het ontvangen van langdurige zorg is een indicatie nodig voor zorg uit de Wet langdurige zorg. Op de website van CIZ en de website van Menzis lees je meer over het aanvragen van een Wlz en het in aanmerking komen voor langdurige zorg.

Ik wil graag wat doen. Waar meld ik me aan als vrijwilliger?

Goed bezig! Er zijn verschillende instanties waar je je kunt aanmelden als vrijwilliger. Op de websites van de aangesloten ouderenzorg-organisaties vind je meer informatie. 

Ik heb een (andere) vraag over deze beweging. Waar kan ik deze vraag stellen?

We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.