Veelgestelde vragen

Roept deze beweging vragen bij je op? Dat kunnen we ons voorstellen. We hebben alvast de veelgestelde vragen per onderwerp voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen algemeen

Wat is Zelf zorgen, samen doen?

Zelf zorgen, samen doen is een maatschappelijk initiatief van de Twentse ouderenzorg-organisaties en Menzis. Met deze beweging willen we ervoor zorgen dat de ouderenzorg in Twente ook in de toekomst houdbaar blijft. Dat doen we door Twentse inwoners bewust te maken van de veranderingen, maar ook door hen concrete tips mee te geven.

Wat is Samenzorg?

Samenzorg (voorheen Volledig Pakket Thuis) is een leveringsvorm van langdurige zorg, waarbij de professionele zorg en ondersteuning niet op een zorglocatie, maar juist thuis worden gegeven. Op deze pagina vertellen we er meer over. Op deze pagina lees je over welke zorg je kunt kiezen.

Wat wordt er van mij binnen de veranderingen in de zorg verwacht?

Voor die vraag hebben we wat meer informatie van je nodig. Het hangt af van wat je doet of waar je behoefte aan hebt. 

  • Heb je (binnenkort) zelf zorg of ondersteuning nodig? Klik dan hier.
  • Werk je in de ouderenzorg als ouderenzorg-professional? Klik dan hier.
  • Heeft iemand je omgeving (binnenkort) zorg of ondersteuning nodig? Klik dan hier.
  • Werk je in de ouderenzorg als ouderenzorg-vrijwilliger? Klik dan hier.
  • Heb je een aanpalende rol in de ouderenzorg als een (door)verwijzer, consulent of samenwerkingspartner? Klik dan hier.
  • Heb je op dit moment (nog) geen rol in zorg of ondersteuning? Klik dan hier.

Wat is een zorgvrager?

Een zorgvrager is iemand met een zorg- of ondersteuningsbehoefte. 

Wanneer spreken we van een zorg- of ondersteuningsbehoefte?

Iemand met een zorg- of ondersteuningsbehoefte heeft fysieke of mentale hulp of begeleiding nodig.

Wat is een naaste?

Een naaste is iemand uit de directe omgeving van een zorgvrager. Deze persoon speelt een belangrijke rol in diens leven. Naasten zijn vaak familie, vrienden of kennissen die emotionele steun geven of helpen bij de zorg of het dagelijks leven.

Wat zijn de Zelf zorgen, samen doen-stappen?

De Zelf zorgen, samen doen-stappen dienen als hulpmiddel voor ouderenzorg-professionals om het goede gesprek aan te gaan met zorgvragers en hun naasten. Daarin staan vijf vragen centraal: wat kan iemand zelf? Wat kunnen hulpmiddelen? Wat kunnen naasten? Wat kunnen vrijwilligers en welzijnsorganisaties? En pas dan: wat kunnen ouderenzorg-professionals?

Wat verstaan we onder hulpmiddelen?

Hulpmiddelen zijn alle producten, apparaten of technologieën die helpen bij het invullen van een zorg- of ondersteuningsbehoefte. Dit kan gaan om fysieke middelen, zoals een rolstoel, druppelbril of medicatiedispenser. Maar het kan ook gaan digitale hulpmiddelen, zoals spraakcomputers, gps-trackers of herinneringsapps.

Ik wil graag hulpmiddelen gebruiken. Waar kan ik deze vinden?

Dat kunnen we natuurlijk alleen maar aanmoedigen! Op de website van Hulpmiddelenwijzer is meer informatie te vinden over hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten.

Ik heb zorg of ondersteuning nodig. Waar moet ik zijn?

Voor het ontvangen van langdurige zorg is een indicatie nodig voor zorg uit de Wet langdurige zorg. Op de website van CIZ en de website van Menzis lees je meer over het aanvragen van een Wlz en het in aanmerking komen voor langdurige zorg.

Ik wil graag wat doen. Waar meld ik me aan als vrijwilliger?

Goed bezig! Er zijn verschillende instanties waar je je kunt aanmelden als vrijwilliger. Op de websites van de aangesloten ouderenzorg-organisaties vind je meer informatie. 

Ik heb een (andere) vraag over deze beweging. Waar kan ik deze vraag stellen?

We vragen je om ons contactformulier in te vullen. Daarna nemen wij contact met je op.